Tuesday 23 June 2015

Inspirace, motivace/demotivace, nakopávač..

      Už dlouho jsem nenapsala žádný článek, ale nezapomněla jsem :) Nyní jsem zvolila jako hlavní téma zamyšlení nad inspirací, motivací a nějakým tím motorem směřovaným právě k pole dancu.  Začneme od toho nejhoršího. Určitě se vám už někdy stalo (nebo se třeba stane), že budete nějakým způsobem demotivováni, že vám bude chybět inspirace a vůbec chuť něco v tomto směru podnikat. 

Jak ale můžete k demotivaci přijít ? Vždyť je to báječný sport a vás to baví..
Odpověď na tuto otázku je prostá. Ano, možností může být více, a tak to trošku rozebereme.
      Jednou z možností může být vlastní demotivace. Jak to ? To je tak když víte, že jste nějak limitováni - hlavně flexibilita, a představovali jste si, že pokroky půjdou rychle. Každý z nás je jedinečný a každý z nás je jinak fyzicky stavěný. Někdo z nás měl před pole dancem nějaké sportovní zkušenosti, někdo neměl, někdo dělal sportovní gymnastiku (což je super velké plus síla/flexibilita, moderní gymnastika hlavně flexibilita), někdo zkoušel třeba různé formy yógy, ale někdo třeba nedělal vůbec nic. Proto má člověk vlastní posun opravdu individuální. 
      Další z možností může být zranění a následná báze. Může se stát, že se při tréninku nějak poraníte, spadnete, "nabijete si kokos", natáhnete si sval atd… Samozřejmě různá zranění si žádají různě dlouhou rekonvalescenci. Je možné, že se pak budete určitých prvků bát, přestane vás to bavit, protože vám to nepůjde.. Ale nevěšte hlavu, pokud setrváte, tělo vám to vrátí ve formě svalíků a nových modřinek :)
      Pak se tu nabízí možnost demotivace lektorem. Může se stát, že získáte pocit, že se vám lektor na lekci málo věnuje, nebo že se vám nevěnuje dostatečně individuálně (v rámci možností). V horším případě se může stát, že se lektor začne předvádět a vy se pak cítíte jako úplné nic, protože podle něj nic neumíte. Pokud se vám třeba nelíbí lektorovo chování, zkuste mu to taktně říct, je možné, že on to tak nemyslí a neuvědomuje si, že zrovna na vás může působit jeho chování jinak, než je sám přesvědčen. 
      Těch způsobů, jak být demotivován je opravdu spousty. Klidně tu můžeme zmínit i celkový vliv komunity. Tam někde na facebooku, twitteru nebo instagramu (atd.) vidíte, že nějaká borka má super svaly. Ale ona už neřekne, že třeba bere proteiny, má nějakou dietu a chodí 5x týdně do posilovny a na tyčce si zacvičí třeba 3x týdně. Ale vy pak nabydete dojmu, že asi děláte něco špatně, když nějaká jiná slečna má takové výsledky.  A co s tím ? Kašlat na to, co dělají ostatní, ale zaměřit se na sebe sama :)


A jak se namotivovat, inspirovat a nakopnout ? No úplně jednoduše :) opět se nabízí více variant.
Jednou z nich může být to, že vyzkoušíte ve vámi navštěvovaném studiu více lektorů. Pokud vám nikdo úplně nesedne, ale nechcete na trvalo odcházet, zkuste navštívit jiné studio a jiné lektory. Pokud ve svém okolí nemáte jiné studio, nezbývá vám, než zkusit někam dojet a vyzkoušet.
      Jako další mě napadá například pokoukat různá videa. Záleží, na jaké jste úrovni, nebo jaké máte své vlastní cíle, ale určitě stojí za to mrknout na soutěžní videa (i přihlašovací, pokud jsou viditelná) různých soutěží a různých kategorií. Youtube je toho plný :) třeba se inspirujete k dalšímu pokroku.
      Co můžeme dělat dál ? hm.. Jakmile se ocitnete ve světě pole dancu, určitě vám začnou naskakovat jména jako: Růženka Kunstýřová, Blanka Šťastíková, Stacey Akentyeva, Yayu Lopatio, Anička Nikulina, Denisa Kudláčková, Jana Kozlová, Pavlína Neveselá atd. atd. atd. a kteroukoli lektorku můžete požádat o soukromou lekci. Jo, připlatíte si, ale máte jistotu, že se bude lektor věnovat jenom vám a budete dělat to, co si přejete nebo to, co je prostě pro vás nejlepší. Určitě je velkou motivací zařídit si soukromku s některou naší soutěžící v kategorii Elite (dle MČR v Pole Sport). 
      Tak mě napadá… sledujte workshopy se známými tvářemi naší a zahraniční pole dance scény. Určitě nebudete litovat, když dáte penízky za záživný ws se známou lektorkou ;)

Občas se sami obdarujte tyčkovou radostí. Ať už v podobě zvládnutí nějakého problematického prvku, fotky ve vámi dosaženého prvku nebo klidně i v podobě nějakého super pohodlného oblečku na sebe, ať se sami na lekci cítíte prostě suprově.
Každý z nás se občas může tvářit jako kakabus, ale není nic lepšího než hupsnout na tyčku a usmát se na sebe do zrcadla a říct si, jak vám to na té tyčce prostě sluší !!

Oujé a tyčce zdar !! :)


No comments: