Sunday 3 May 2015

Pole dancová tyč v gymnastické tělocvičně ?

      Tak se občas sama sebe ptám… co nás/vás přitáhlo k pole dance/sport ? Z jakého důvodu jste se rozhodli s ním začít ? Co jste od toho očekávali ? Jaká byla realita ? Mé otázky jsou směřovány z pozice lektora. O mě a mých důvodech proč jsem začala s tímto typem cvičení si můžete přečíst v jiných příspěvcích :)

      Pole dance se nám již před nějakou dobou rozdělil do více směrů. Pole Sport, Pole Dance, Pole Art, Exotic Pole, Pole Fitness atp… Těchto směrů je opravdu dost.. Já osobně se přikláním k verzi pole sport a pole dance/art.

      Když bych chtěla pole dance přiblížit k velmi podobnému sportu, a to sportovní gymnastice, asi si trošku poklepete na čelo.. Zkusím vám své zamyšlení přiblížit.
Zvolila jsem toto přirovnání proto, že v pole sport je TYČ z mého pohledu jen jako další gymnastické "nářadí". Je jedno, jestli pro holky/ženy, nebo pro kluky/muže. Toto bych nechala naprosto v unisex pojetí. samozřejmě, nejsem jediná, koho tato otázka už napadla, ale jsou tělocvičny, kde se to již realizovalo, a to nemluvím jen o tělocvičně Gymi Oony Kively ve Finsku.

      Gymnastických tělocvičen je tu mnohem méně, než pole dancových studií. O tom se určitě nemusíme hádat. Ano, můžete mi oponovat, je tam spousta prostoru, nářadí, a je jednodušší se na nich střídat, a pole dancová studia mají prostě místnost s tyčkama, a když jsou úspěšní, zařídí a vybaví další prostory. Na druhou stranu, pole dancových studií je tu u nás v ČR opravdu veliké množství.
Ale co je důležíté, tak pod hlavičkou takové tělocvičny je několik družstev. Tato družstva se dělí na závodní, nezávodní, přípravky, kondičky atp. Ano, začíná se od malička, a ano, gymnastika je obtížný sport, ale kdyby vše bylo jednoduché, dělal by to pak přeci každý :)
Abych tedy pokračovala.. Když se hlásí děti (vlastně když hlásí rodiče své ratolesti) do gymnastiky, musí děti projít přípravkou (což je jasné, že :), ale v pole dance/sport žádná "přípravka" pro ty, kteří předtím nesportovali, neexistuje.. oponovat levelem 1 nebo jinak nazvaným začátečníkem, mi můžete.. ovšem.. nebylo by lepší, kdyby člověk prošel jakousi základní přípravou i se základními prvky na tyči s tím, že pak bude lépe silově připraven na zvládnutí jiných prvků ? Nebyl by takový člověk pak více potěšen, že se mu i lépe daří ?), a po přípravce se pak rozhodují (především rodiče spolu s doporučením trenérů), jestli děti půjdou nebo nepůjdou do závodního družstva. A jsme právě u toho. V této fázi je jasné, jakým směrem se bude další sportovní vývoj jedince ubírat. Jestli k dráze závodníka nebo jestli se uchýlí k lehčí variantě gymnastiky. Takto vedle sebe existuje několik družstev, několik kategorií, které trénují. Jen každý jinak intenzivně.

      Pole cokoli je vlastně pořád ještě v plenkách, je to mladičký sport, který se rozmáhá kde může, ale pořád postrádá jakási pravidla, rozdělení… protože podobné rozdělení, jako v gymnastice, v pole dance prostě není. Jednoduché ženy (amatéři/profíci/elita), muži, děti, junioři, dvojice (podle mezinárodního označení v soutěžích pole sport, a mě osobně tam chybí kategorie semi-professional). Pravidla jsou také nějaká, ale ještě to určitě není v konečné a ustálené fázi. 
Každý, kdo s pole dance začíná, ať už je to v jakémkoli věku, začal z různých důvodů. Pole dance je kouzelný v tom, že první úspěchy jsou viditelné již po první lekci. Ovšem cesta k větším úspěchům je jako u každého sportu trnitá a obtížná. Ale narozdíl od gymnastiky je možné s pole dance/sport začít v jakémkoli věku, s jakoukoli fyzickou kondicí a s jakýmikoli předešlými sportovními zkušenostmi. 

      Proto je velmi časté, že se na jedné lekci setká XY lidí různé povahy, různého věku, kteří jsou na lekci z různých důvodů, s různým očekáváním a s různým cílem. Ano, cíle se posléze posouvají, to beze sporu :)
Nicméně, protože se na lekcích vyskytuje takovýto mix lidí s různými ambicemi, je občas obtížné zavděčit se všem a vytvořit tak všem skvělý celkovým dojmem z lekce, který může individuálně narušit cokoli, co se účastníkovi lekce nemusí líbit.

      V gymnastice je už od mala určitý způsob vedení, trenéři se maximálně snaží, aby to dítě prvek nejen udělalo, ale aby ho udělalo perfektně a technicky správně. Toto občas lidé na lekci pole dance nechápou. Můžete být lektorem pochváleni, že jste se dostali do prvku a vás to samozřejmě potěší. Já jako lektor také lpím na tom, aby prvky byly nejen "pokořeny", ale aby byly technicky správně, abych to nenaučila někoho špatně, protože jak víme, zlozvyků se špatně zbavuje. Nicméně, každý účastník lekce má svůj cíl. Pokud je cílem pouhé zvládnutí prvku stylem "jakkoli" nebo pokud je cílem umět prvek perfektně, je to pak i o individuálním přístupu samotného účastníka. V gymnastice trenér lpí u závodních družstev na preciznosti ve všech ohledech u všech dětí. U nezávodních družstev je to samozřejmě volnější.

      Pokud jste si vybrali pole dance z jakéhokoli důvodu, nebojte se o tom říct svému lektorovi. Určitě to ocení a udělá vše pro to, abyste se svým cílům přibližovali co nejlépe a efektivně.
Bohužel žádné studio nemá rozdělení taková, jako gymnastická družstva. Je tedy opravdu těžké zjistit, jakým směrem se zájemce o pole dance/sport chce vydat. 

      V gymnastické tělocvičně najdete spousty nářadí, hrazdy, bradla (ženská i mužská), koně, přeskok, prostná, kladina, kruhy… Tyče jsou v těchto případech horizontální.. Pole dancová tyč je vertikální.. Také na ni potřebujete velkou sílu, úchop.. toto všechno splňují všechny tyče, které se v takové gymnastické tělocvičně nacházejí. Jen jsou horizontálně položené.. Jediné, co na tyči určitě gymnasta nevyužije, jsou speciální kožené řemínky. Ale magnézium nebo jiné podobné přípravky využívají naprosto stejně (tedy v gymnastice mnohem více klasické magnézium).

      Patřila by tedy taková pole dancová tyč do typické gymnastické tělocvičny ? Nepředpokládám, že by v tomto ohledu gymnastika přijala pole dancovou tyč jako další nářadí. Možná jen pro holky, protože ty mají pouze čtyři nářadí, kdežto kluci jich mají šest. Už tak je to pro ně velmi náročné, ale co my víme.. třeba za nedlouho bude místnost nebo místo s několika tyčemi právě v gymnastické tělocvičně :)



      

No comments: