Tuesday 21 April 2015

Jak pečujete o svého vertikálního miláčka ?

      Člověk si řekne: "nějaká roura, to nemůže nic potřebovat"… opak je pravdou. Samozřejmě je nutné vědět, jaký povrch tyče jste zvolili.
Troufám si říct, že pečuji o svou tyčku celkem dobře. Tyčka má téměř tři roky (x-pole xpert povrch chrom), vyfasovala za tu dobu asi 2 malé škrábanečky a nějaké vlásečnicové škrábanečky z vyndávání tyčky z obalu a zpět. Procestovala se mnou kousek Evropy a stále je jako nová. Přitom byla a je celkem aktivně využívána. 

      U každé své tyčky se snažím o co možná nejlepší mechanické zacházení. To znamená, že pokud tam mám nějaké šroubky a musím s nimi manipulovat, utahuji tak, abych nestrhla závit a nepoškodila tak buď spoj nebo šroub, a u toho se snažím nepoškrábat okolí otvoru pro šroubek. Jelikož jsem vlastníkem x-pole, spoje v ní se musí roztahovat a při rozdělování částí zase smršťovat. Tím se spoje také opotřebovávají a může se stát, že pokud se to příliš utáhne, a tyč dlouhodobě stojí na jednom místě, může být velmi obtížné až nemožné spoje od ostatních částí tyče oddělit. Není to velká závada. Obecně je důležité, starat se i o mechanické zacházení s tyčí. 

    Čištění tyče. To je často individuální. Někomu vyhovuje mýdlová nebo jarová voda, okena, která odmašťuje, někdo používá jiné čistící přípravky nebo koncentráty, popřípadě technický líh. Já jsem zastáncem levné vodky nebo 95% čistícího alkoholu, popřípadě obyčejného mýdla s vodou. K čištění používám mikrovláknovou utěrku nebo "švédskou"utěrku. Pokud nemám ani jeden typ utěrky, starý malý ručník poslouží stejně dobře. 
Občas si vezmu do parády i hlavní šroub na rozepření tyče a šoupnu mu trošku oleje na promazání, to stejné, jen v mnohem menší míře u spojů x-joint. 

      Skladování. Pokud jsem nucena sundat tyčku (rozložit a uložit), používám určené obaly (u x-pole jsou originální tašky) a druhou uschovávám buď do další tašky od x-pole nebo do origoš krabice (bohužel Fitpole nevyrábí přenosné tašky, ale pevné krabice). Pokud vyloženě není nutné tyče demontovat na "součástky", zabalím je jednotlivě v celé délce do starého prostěradla, ovážu fólií a strčím do rohu. Pokud se okolo tyče něco musí stěhovat nebo jiné manipulace, dávám na tyč izolační rouru (molitanová roura, která izoluje trubky od topení - mirelon).

      
Jsem ráda, že patřím mezi lidi, kteří si na své věci dávají pozor, protože co jsem viděla některé tyče v soukromých rukou třeba jen po půl roce (a ne moc intenzivním používání), tak byly opravdu v hrozném stavu. Jednak povrch byl "jetý", jak poškrábaný, tak i sešoupaný, takže by to bylo na celkově nové pochromování. Nebo jsem viděla na tyčích takové rýhy (kvůli nesprávnému skladování), kdy slečna tyč nedala ani do izolační molitanové roury, a na tyči byly takové odřeniny, že kdyby slečna udělala slide, tak si podrápala nohy..
Když si u mě doma někdo chce zkusit cokoli na tyči, vždy upozorňuju na prstýnky, pásky, přezky atp. Pokud to někdo není schopen dodržet, křičím, řvu a už ho na tyč nepustím.

      Sama za sebe chci jen říct, že když už si pořídíte svou tyč (jakoukoli), dávejte si na ni pozor :) Přecejen je to jakási investice, kterou jste vydali proto, abyste mohli trénovat. A všichni víme, že to není levná záležitost :)




No comments: