Sunday 19 April 2015

Kde a jak vybrat vhodnou tyč ?

      Touto otázkou se zabývá snad úplně každý, kdo přemýšlí o pořízení vlastní tyčky domů. Zdálo by se snad, že je to jednoduchá otázka, ale opravdu není. Každý z nás má jiné potřeby, jiná očekávání, chce jiný povrch atp.

      Chcete si domů pořídit svou vlastní tyč na domácí trénování ? Je třeba vědět, jaké máme typy tyčí (článek o typech zde). Pak je také potřeba znát nějaké základní rozdělení tyčí (článek o rozdělení zde).
Úplně nejzákladnější rozdělení tyčí je na kvalitní značky a nekvalitní kopie. Druhé základní rozdělení podle mobility: buď přenosné nebo pevné a třetí rozdělení podle funkce a to buď statika nebo kombinovaná se spinem.

      Rozhodujete se podle ceny ? Tato rozhodnutí často nebývají nejšťastnější. Naučme se prosím kupovat kvalitní výrobky, které nám budou dlouho sloužit.
Na našem trhu se objevují tyče, které cenově stojí do 4000,- (bavíme se o zcela nových tyčích). Z valné většiny se jedná o levné kopie či jiné napodobeniny známých výrobců kvalitních tyčí. 
U takových tyčí bývají často nekvalitní díly, některé části mohou být i plastové. Jiné tyče mohou mít křivé spoje nebo nesedící části. U jiných typů můžete mít problém, v případě potřeby, sehnat prodlužovací díly.

     Rozhodujete se podle kvality ? Tak to je správně. Kvalitní tyče ale také něco stojí. Což jako jednorázová investice nemusí být pro vaši peněženku či bankovní konto právě pozitivní. Nicméně, když už jste se rozhodli zakoupit si opravdu kvalitní tyč, neváhejte, a vyberte si.
Na našem trhu je mnoho značek, které se výrobou tyčí zabývají (viz článek o typech tyčí).

      Pokud se rozhodnete pro zakoupení tyče, zbavte se prosím pocitu, že "teď si koupím levnou tyč a uvidím, jak mě to bude bavit a jak mi to půjde, a pak si koupím kvalitní dražší tyč". Toto opravdu není šťastné rozhodnutí. Pokud se opravdu rozhodnete pro zakoupení svého vlastního miláčka, investujte do kvality, která vám bude bezpečně, dlouho a bez problémů sloužit.

(pozn. Kvalitní tyč samozřejmě nemusí být nutně od nějaké světové značky. Pokud máte ve svém okolí šikovného zámečníka, tak se poptejte na materiál - vysoce leštěná nerezová ocel se širší stěnou (to vám umožní lepší stabilitu), zámečník vám vyrobí kvalitní ložisko, kotvení, některý je schopen vyrobit třeba i prodloužení. Tyč pak můžete mít stabilně umístěnou nebo rozpínací. Povrchy lze pak řešit individuálně. Existují firmy, které dělají komaxitovou úpravu - práškové lakování, nebo pochromování. Jen bývá problém ve velikostech a délkách barveného nebo upravovaného kusu.)

      Jaký průměr tyče zvolit ? Chodíte na lekce do pole dancového studia ? Vyhovuje vám průměr tyče, který máte ve studiu ? 
Tyče se vyrábí v tloušťkách 38mm - 52mm. U nás jsou nejběžnější průměry 40mm, 45mm a 50mm. Některé specifické značky jako například Fitpole vyrábí tyče o průměrech 42mm a 48mm a Lupit Pole nabízí tyče o průměru 42mm.
Pokud máte z průměru 40mm hodně modřin a tyč průměřu 45mm vám není moc příjemná, vězte, že průměr 42mm je naprosto perfektní a určený pro vás. 

Pokud si nejste jistí průměrem, zkuste si najít ve svém okolí jiná pole dancová studia, kde byste si mohli zkusit cvičit na jiné tyči.

(pozn. Má osobní zkušenost je ta, že mám tyč X-Pole xpert o průměru 45mm a Fitpole o průměru 42mm. I když jsem byla maximálně zvyklá na 45mm a přešla jsem na 40mm, ten rozdíl byl pro mě opravdu velký. Ale při přechodech mezi 42mm a 45mm zas takový rozdíl nevidím a vyhovují mi oba průměry.)

      Jaký povrch tyče upřednostnit ? Opět se na našem truhu můžete setkat s různými povrchovými úpravami. Nejčastěji jsou to chrom, titan, nerez, mosaz a komaxit (práškové lakování). Pokud víte, že netrpíte žádnou alergií na kovy, můžete si vybrat jakoukoli. Tyče, které jsou vyráběny s povrchovou úpravou komaxitu, jsou hypoalergenní a barevné (tyto tyče vyrábí finská Fitpole, polská SunPole nebo česká Gympole).
Pokud si nejste jistí, opět se vydejte do dalších pole dancových studií a vyzkoušejte si jiné tyče. Dávejte také pozor na alergie. Pokud víte, že máte alergii na kovy (nejčastěji nikl a chrom), zvolte jinou povrchovou úpravu.

      Zvolit statiku nebo kombi ? Téměř všichni výrobci nabízejí statické i kombinované tyče. Když už se ale rozhodnete věnovat pole dancu "na vážno", doporučuji zainvestovat do kombinované tyče. Dříve či později byste stejně museli spinovku koupit :)

      A poslední otázkou je: Zakoupit tyč od "značky" nebo si nechat vyrobit na míru od někoho známého ? Pokud máte ve svém okolí šikovného zámečníka, určitě není problém nechat tyč na míru vyrobit. Určitě bude schopný pro vás vymyslet vhodný typ kotvení a vhodný spinový režim. Pokud víte, že vaše studio má na míru dělatné tyče, neváhjte se zeptat na výrobce. Taková tyč vás může vyjít i levněji, než od "světové značky". Celková cena se opět odvíjí od použitého materiálu (tloušťka pláště tyče, typ leštění, pokud použijete nerez, popřípadě povrchová úprava) a další režije a materiály s tím spojené.


Když se rozhodnete pro nějakou konkrétní značku tyče, podívejte se přímo u výrobce na všechna specifika a možnosti. Pokud se jedná o zahraniční značku, zjistěte si, jestli v ČR někdo distribuuje vámi vybraný typ nebo vybranou značku tyče. Bude to pro vás jednodušší a pohodlnější na shánění náhradních dílů a případnou reklamaci.


  


No comments: