Thursday 19 March 2015

Rozdělení tyčí..?

      K tomuto příspěvku mě inspirovala má kamarádka, která je v oblasti pole dance úplný benjamínek a chtěla by si pořídit tyč. Zkusím to tedy vysvětlit co možná nejjednodušeji a nejvýstižněji :)

Základní rozdělení tyčí je asi takové:

1. Podle způsobu použití: rotační (spinová) a statická (pevná).
Tyče, které jsou rotační jsou vyráběny v kombinaci se statickou. Tyče bývají k tomuto ohledu také dražší kvůli ložisku nebo jiné technologii, která umožňuje uvést tyč ze statického režimu do spinového. Pokud se pole dancu chcete věnovat intenzivně, určitě se vyplatí investovat přímo do kombinované tyče než do čistě statické.

2. Podle možností přenosu: skládací a jednokus.
Jednokusové tyče známe většinou z pole dancových studií. Jedná se o tyč, která je složená pouze z "roury", dolního a horního ukotvení. Tento typ tyče jen tak pod postel nestrčíte :) tyto tyče jsou vhodné pro ty, kteří vědí, že mají dostatek prostoru a nepotřebují tyč nikam přenášet. Skládácí - myšleno tak, že se jednotlivé části tyče na sebe skládají, a tak je možné tyto tyče rozložit na více kusů a uložit v případě potřeby téměř kamkoli.

3. Podle použitých materiálů a povrchových úprav: chrom, titan, mosaz, nerez, komaxit (práškové lakování).
Není žádným tajemstvím, že výdobytkem moderní civilizace jsou alergie. Proto máme několik typů povrchových úprav tyčí, které jsou vhodné i pro alergiky. Ovšem nezáleží čistě na povrchové úpravě, ale i na základním materiálu, který je použit na "rouru". Nejčastějším alergenem je nikl a chrom.

Různí výrobci tyčí nabízejí různé povrchové úpravy. Pokud je ve vašem okolí více studií, které mají různé tyče, běžte a vyzkoušejte si povrchy a typy. Určitě uděláte dobře :) Poté co zjistíte, jaký povrch vám nejlépe vyhovuje, objednávejte tyč.

4. Podle způsobu upevnění tyčového kotvení: napevno nebo rozpěrná.
U kotvení to máme jednoduché. Buď je napevno (tzn. napevno našroubované ke stropu - na podlahu se většinou neupevňuje) nebo je tyč pouze rozpěrná.

5. Podle značky: Výrobců pole dancových tyčí je tu opravdu hodně. Ať už se jedná o světové výrobce nebo naše místní. Pokud máte ve svém okolí dobrého zámečníka, nemusíte si kupovat drahou značkovou tyč, ale můžete si nechat tyč vyrobit na míru i se spinovým režimem. Nejvíce profláklý výrobce tyčí je X-Pole, Lupit Pole, Sun Pole a Fitpole. Na českém trhu najdeme také velmi dobrou značku, a to Gympole.

6. Podle kvality: Toto už je otázka každé značky. Záleží na použitých materálech, kvalitě zpracování, kvalitě provedení spinového ložiska, kvalitní povrch atp.

Snad jsem popsala všechny důležité technické aspekty. Pro více informací o samotných tyčích, přejděte na článek zabývající se značkami tyčí zde.

Popíšu na příkladu použití X-Pole typ xpert. Tento typ tyče je kombinovaný (tzn. statický i spinový). Tyč je přenosná a je rozdělená na 10 částí. Wow, zdá se vám to moc ? Jo, je to dost :-D Každopádně mimo samostatné tyče jsou zde i spoje, které jsou potřeba pro upevnění samotných tyčí k sobě a také jsou zde dvě kotvení. Jedno na podlahu a druhé na strop. Parádní je, že na kotveních ze stran, které přiléhají na podlahu nebo strop, je silná vrstva silikonu, díky kterému je zaručeno, že podlaha ani strop nebudou poškrábané a tyč by se neměla "vysmeknout". Tyč tedy lze použít na jakýkoli typ podlahy (včetně plovoučky). Co se stropu týče, to je bezpečnostní otázka. Pokud ale víte, že máte sádrokarton nebo rákos, je potřeba pod horní kotvení dát ještě desku pro rozložení působících sil (aby se nestalo, že se tyč při nějaké točce uvolní a vy i s tyčí skončíte na zemi a s nakřáplým stropem).
Tento typ tyče se rozpíná pomocí velkého šroubu, který je vložen v hlavní tyči. Tyč stačí vzepřít a pak jen otáčet do doby, než vám drží, pak si tyč pomocí vodní váhy vyrovnáte a dotáhnete. Zvládne to opravdu každý :)
Já mám tuto tyč rozepřenou mezi dřevěnou palubkovou podlahou a silným trámem.

   

      Doufám, že i vám článek pomohl při výběru tyčky nebo k urovnání informací :)




No comments: