Tuesday 3 March 2015

Jak jsem dostala kamarádku na tyč (2. část)

      V dřívějším příspěvku jsem popsala začátky mé kamarádky Dany včetně pesimistických a sebeshazujících "keců". Ve zkratce. Danča začala s pole dancem velmi rekreačně už někdy na jaře 2013, až na jaře 2014 intenzivněji a od července 2014 začala s pravidelnými lekcemi. Od té doby se mnohé změnilo především v jejích schopnostech.

      Danuš si koupila výhodnou permici do Dance Institut Blanca v Brně, kde bydlí. Lekce v Brně občas doplnila lekcemi v Olomoucké Tanceláři. Danča se tedy celkem pravidelně věnuje pole dancu už skoro sedm měsíců. Sama se rozhodla, že nebude pospíchat a učí se pomau, ale zato dobře a precizněji. Jde jí o to, aby prvky nejen uměla udělat, ale aby je uměla dobře udělat, a aby v nich vydržela. Což je správným cílem, a za to jí moc chválím :)

      Danča nepravidelně navštěvuje lekce v  Tanceláři, a tak má jedinečnou možnost "lovit" motivační placky. Už se jí podařilo ulovit šest placek, a po našem posledním domácím blbnutí má krásně našlápnuto na další. Danuš už ulovila medvídka, petra pana, cross knee release, scorpio, star a cross ankle release. Brzo jí čeká získání butterflye, kterého krásně udělala na obě strany. Kdyby to bylo oficiální, už by placku dávno měla :-D

      Mám radost z jejích pokroků. Nejvíce mě ale překvapila informace o způsobu "vlezu" do butterflye. Bavily jsme se jen mezi řečí, že lektorka nabídne jen jednu verzi "jak do toho vlézt". Sice řekne, že existuje i další verze, ale že takhle je to nejlepší. Víme, že některých prvků lze dosáhnout různými cestami. Takže si vezmeme třeba zmíněného obyčejného butterflye. Toho lze udělat například z inverted crucifix. Aby se dobře chytla, musela udělat kočičku (jinak je malá šance, že se dobře chytne), chytit se správně pod kolenem a vzadu zachycenou nohu oddálit od tyče do butterflye. Noha, co zůstává na tyči, je jakoby podél tyče. Danča měla na druhou nohu problém se strachem a s nepohodlností. Mě osobně tato cesta není příjemná.
Ale máme i další cestu, dle mého mínění jednodušší. Cesta je následovná: vyhoupneme se do invertového "V", zahákneme vnější nohu do geminni, ruku necháme pod kolenem, druhou rukou se vzepřeme a zadek spolu s nohou necháme odcestovat nad hlavu. Ruka je pod kolenem pevná, koleno zůstává zaseknuté (nijak se neposunuje) a je v tom větší jistota.
Druhou cestou mi Danča udělala butterflye na obě strany bez větších problémů. Samozřejmě každému se může tento prvek dělat lépe jiným způsobem, ale jsem přesvědčená, že je potřeba znát i jiné cesty. Třeba si i oblíbíte jinou. Pokud máte pocit, že vám prvek cestou, kterou to vysvětluje lektorka nejde, zeptejte se na jiný způsob. Pokud jiný způsob existuje, není problém ho vyzkoušet, popřípadě "vymyslet" jinou možnost, pokud to lze :-)

      No.. abych pořád jen nechválila.. Stále je co vyplepšovat a stále je na čem pracovat. Jsem strašně moc ráda, že si Danča tento krásný sport zamilovala, a že v něm až doteď vydržela bez myšlenek na ukončení svého dosavadního snažení.

      Jsem také pyšná na to, že se Danča nebála, a šla na svůj první workshop s jednou krásnou pole dance hvězdou, a to Polinou Volchek alias Pink Pumou !!!



      Průběh zlepšování budu ještě nějakou dobu zaznamenávat a doufám, že se posune zase o kusanec dál. Jak je známo. Každý jsme nějak začínal. Je jedno s jakou postavou, s jakou silovou nebo flexibilní vybaveností. Hlavní je, že jsme začali, nevzdáváme se a pokračujeme úspěšně touto cestou až k vytouženému cíli.

No comments: