Friday 27 February 2015

Pole dancové soutěže v ČR

      Pole dancových soutěží je po celém světě nespočet. Ale protože jsme u nás v naší malé vnitroevropské zemičce, zaměřím se v tomto článku na soutěže v ČR.

      Nejznámější soutěž je "Mistrovství České Republiky v pole sport". Mistrovství je zaměřeno především na sportovní stránku pole dance. Letos proběhne již čtvrtý ročník této soutěže pořádané Czech pole & aerial sports federation. Soutěž má přísná pravidla. Na mistrovství je možné hlásit se do mnoha kategorií (ženy amatéři, ženy profesionálové, ženy elite, muži, děti, junioři a dvojice). Každá kategorie má svá pravidla, své hodnocení a svá kritéria pro výběr prvků. Po přihlášení a zaplacení přihlašovacího poplatku je vám zaslán "kodex" prvků. Tam si přečtete pravidla, co vás čeká a co nemine. Prvky se dělí do pěti kategorií (flexibilní prvky, silové prvky, točky na statické tyči, točky na spinové tyči a deadlifty). Kategorie dvojic má zvlášť své prvky.
I přesto, že je Mistrovství ČR v pole sport zaměřená především na "sport", tak se hodnotí i ta kreativní stránka vystoupení.
Všechny informace a podmínky k účasti si můžete prostudovat na stránkách CPASF a zde.


      Více kreativnější soutěž "Mistrovství České Republiky v Pole Art". Tato soutěž měla první ročník minulý rok (2014) pod hlavičkou Pole Stars a Českého svazu pole dance & fitness. Soutěž byla i  v mezinárodním zařazení. Soutěž je více taneční, ale to neznamená, že se sportovní stránka nehodnotí naplno. V této soutěži se rozližují tři kategorie (sólo amatér, sólo profesionál a dvojice + skupiny). Povinné prvky nejsou vůbec dány. Jde o to zaujmout a udělat co nejlepší "show". 


      Další soutěží je "Pole Battle League". Soutěž vznikla v roce 2012, kdy byl také její první ročník. Samotnou soutěž tvoří série "battlů" (soubojů). Soutěž je rozdělená na tři kategorie (amatéři, profesionálové, elite). Pro tuto soutěž jsou v podmínkách pro každou kategorii také povinné prvky. Opět je zde rozdělení na silové a flexibilní prvky včetně toček (spinů). Povinné prvky jsou stanoveny pouze na první kolo. V dalších kolech se hodnotí celkový dojem a atraktivnost vystoupení. 


      Jednou z těch tanečnějších a kreativnějších soutěží je další soutěž s názvem "The Pole Emotions". The Pole Emotions proběhl v roce 2014 poprvé. Soutěž byla uspořádána v rámci velkého tanečního expa "Dance Life Expo", který se konal minulý rok již podruhé na Brněnském výstavišti BVV. Tato nová soutěž byla opravdu hvězdně obsazená a většina těchto pole dancových hvězd (najdete na youtube). Soutěž pořádalo CPASF. Zmínila jsem hvězdné obsazení. Je to tak. Soutěž nebyla jen čistě pro soutěžící z ČR, ale i pro zahraniční soutěžící.
Soutěž, jak již sám název napovídá, je hlavně o emocích. Takže originalita, kreativita, emoce a celkové umělecké vyjádření celého tanečního vystoupení. O tom tato soutěž je.
Žádné kategorizování, žádné povinné prvky. Čistý projev.


      Během roku se objeví i jiné soutěže, které jsou pro veřejnost, ale také soutěže, které jsou pořádané pole dancovými studii pro své kurzistky/kurzisty. Je to určitě krásný způsob, jak motivovat kurzistky/y k pokroku a nějakému tomu veřejnému vyhecování :-)

No comments: