Saturday 9 August 2014

FITPOLE - Finská bílá tyč

      Rozhodla jsem se napsat o svém novém miláčkovi. Je štíhlá, dlouhá, bílá a neklouže. Ano!! je to tyč !!    :-D

      Fitpole je slavná značka pole dancových tyčí vyráběných v krásné severské zemi, Finsku. Firma AhlSport vyrábí tyče Fitpole ve verzích, jak je známe například u X-Pole.
Finská "fitpolka" se vyrábí ve dvou variantách průměru. Průměry jsou trošku odlišné - 42mm a 48mm. Tyče se vyrábí přímo na míru v obou variantách, stejně tak skládací, jako x-pole.
Protože jsou severské domečky s nízkými stropy, jsou tyče samy o sobě krátké.
Fitpole existuje také ve variantě přenosné jako "stage". Není to však klasické pódium. Tyč je ukotvená v široké desce, která není moc vysoká.
Když se podíváte na youtube, tak pole dancerka (vítězka Mistrovství světa v Pole Sport 2014) Oona Kivelä trénuje ve svém gymnastickém studiu Gymi právě na neukotvené tyči (stage), ale nyní už uvidíte při jejím tréninku i nový typ tyče, a to speciální typ Fitpole White Diamond. Tyč má stříbrné dolní kotvení a tloušťka pláště tyče je 4,5 mm. Tuto tyč s nadstandardní šířkou pláště Oona používá nově ve svém Gymi, protože tyč je možné vyrobit v délce nad 4 metry a tyč bude pořád bezpečná k použití právě díky větší tloušťce pláště. 
Všechny tyče mají režimy jak statický, tak i spinový. Ovšem existuje také klasický statický režim bez kombinace.
Společnost AhlSport má v nabídce také kruhy na akrobacii. Závěsy má kruh na dvou místech pro lepší a stabilnější ukotvení.

      Báječné je, že si jakoukoli část tyče můžete zakoupit jako náhradní díl. Takže pokud se vám škrábne tyčka, můžete si koupit jen tyčku bez kotvení. Pokud se dodrbe šroub, můžete zakoupit jen šroub. Díky variabilitě tyčí se nemůže stát, že byste byli nuceni kupovat úplně celý nový set.

      A co cena ? Pro nás, na naše poměry je celkem vysoká za klasiku - statiku - cca 8.500,- cena kombinované je cca 9.500,- a stage se cenově pohybuje od cca 36.000,- do cca 45.000,-
Cena za tuto kvalitu je opravdu vysoká. Ovšem nemůžeme zapomenout, že na severu je jiná finanční situace a poměr platů a výdajů je trošku jiný.

      Osobní zkušenosti ? Ano, nějaké mám :)  Měla jsem štěstí a trénovala na této skvělé tyči v Dánském pole dancovém studiu iPole, které jsem navštěvovala při pobytu v Odense/DK. Musím říct, že tyč je naprosto perfektní. Námi známé X-Pole tyče mají povrchy mosaz, titan a chrom. Fitpole je bílá, jelikož je natřená speciální barvou (komaxit-typ práškového lakování). Skutečně jsem na ní velmi dobře držela. Nemusela jsem téměř vůbec utírat tyč, a ani jednou jsem nebyla nucená použít vosk, dry hands nebo magnésium. Jediné co mi po ní zůstalo, tak velké modřiny :-D. Měla jsem štěstí a zkoušela jsem tyč v průměru 42mm což není zas takový rozdíl od mé X-Pole, která má 45mm.
Doma trénuju na 45mm x-pole xpert a ve studiu na fitpole 42mm.

      Své osobní zkušenosti s touto tyčí jsem si rozšířila po jejím pořízení. Pořídila jsem si tyč na domácí použití - dvoukusovku (obrázek viz níže) v průměru 42mm. A první dojmy ? Moc se mi líbí systém spojování. Spojení obou tyčí je pomocí šroubu. Obě tyče do sebe zašroubujete, a poté z boku dotáhnete malý šroubek imbusákem. Pokud chcete prodloužení, tak toto se děje stejným způsobem. Zašroubuje se prodloužení mezi hlavní tyče a opět se z boku přitáhne imbusákem.
Spinový režim se uvolňuje, jako u X-Pole dvěma šrouby. Jen tyto šrouby jsou na dolním kotvení.

Výhody domácí rozkládací Fitpole:
--> tyč je rodělená pouze na dvě části, takže nehrozí žádné popletení dílů. Pokud chcete prodloužení, jednoduše se přišroubuje mezi hlavní tyče,
--> průměry 42mm a 48mm (u nás známý standard 40mm, 45mm a 50mm),
--> tloušťka pláště 3,5mm (standardně se používají 2mm),
--> méně klouzavý povrch,
--> neznám nikoho, kdo by se této tyče dobrovolně vzdal, pokud ji vlastní (v severních zemích je velmi populární, nicméně x-pole je tu cenově dostupnější).


Nevýhody:
--> tyč je na naše standardní stropy krátká, proto doporučuji zakoupit tyč v celku na míru, ale pokud toužíte po rozkládací (z jakéhokoli důvodu), nezapomeňte přikoupit prodloužení. V základu je tyč pro stropy 260cm,
--> pokud objednáte, poštovné je z Finska pekelně nákladné.


Srovnání X-Pole Xpert Chrome set s Fitpole for home use

Rozhodla jsem se trošku srovnat tyto dvě tyče, protože sama s nimi mám osobní a celkem aktivní zkušenosti. Každá z tyčí má to svoje, tak jsem se snažila najít vše, co stojí za srovnání :) Pokud na něco ještě příjdu, tak doplním :)
Doufám, že v brzké době se mi dostane možnost cvičit i na jiné značce, kterou bych mohla srovnat. (lupit pole, gympole atp.)

X-Pole: Cenově dostupnější, u nás v ČR lehce sehnatelná ve všech provedeních, popřípadě přes distributora lze lehce objednat, jak samotný základ tyče, tak i náhradní díly, prodloužení a spoje.
Fitpole: V ČR nelze zakoupit (zatím), finančně náročnější než X-Pole (především kvůli objednávce přímo z Finska) jak samotné tyče, tak i náhradních dílů.
X-Pole: Lze zakoupit mnoho typů náhradních dílů, ale nelze zakoupit "hlavní tyč" se šroubem pro rozpínání.
Fitpole: Lze zakoupit všechny náhradní díly včetně rozpínacích šroubů, horní/dolní kotvení, nebo pouze základní tyče bez kotvení.
X-Pole: Mnoho povrchů k výběru i cenové dostupnosti.
Fitpole: Pouze jeden hypoalergenní povrch a jediná barva - bílá.
X-Pole: Tloušťka pláště materiálu: 2mm.
Fitpole: Tloušťka pláště materiálu: 3,5mm.
X-Pole: Základní sestavení z 10 dílů (včetně kotvení a xjointů)
Fitpole: Základní sestavení (pro naše stropy) z 5 dílů (včetně kotvení a jednoho kusu prodloužení), vlastně by se dalo říct, že pouze ze 3 dílů, protože kotvení se nemusí odstraňovat při ukládání tyče.
X-Pole: Základní set váží cca 15kg.
Fitpole: Základní set váží 8,5kg + prodloužení, které potřebuji 1,5kg --> 10kg.
X-Pole: Rozpínání mezi strop a podlahu jednoduchým způsobem bez žebříku.
Fitpole: Pod horním kotvení se pomocí šroubů rozpíná tyč, takže s použitím žebříku.

      Pokud byste si tuto tyčku chtěli pořídit, zvažujte dobře, jakou verzi preferujete i do budoucna. Jestli je pro vás lepší tyč na míru nebo tyč rozkládací s prodlouženími.
Pokud máte stropy do 350cm, lze zakoupit Fitpole custom/custom spin, tyč má šířku pláště 3,5mm. Pro vyšší stropy je doporučeno zvolit tyč Fitpole White Diamond, kde tyč má šířku pláště 4,5mm a tuto tyč lze použít pro stropy až do 450cm.
Jestliže víte, že potřebujete rozkládací tyčku, musíte zakoupit Fitpole Original/spin + nástavce do výšky, do které tyč potřebujete rozepřít.


    




1 comment:

verunka2201 said...

Ahoj,
je možné z tvého pohledu udělat srovnání Fitpole a Lupit Pole?
Docela mne tyto dvě zajímají, jak uživatelsky vycházejí, jedna jak druhá. :)
Zkouším googlit, ale prohlížeč se co chvíli zavaří a moc výsledků mi stejně nevrací...
Díky, V.