Monday 16 February 2015

Kde koupit a vybrat dopadovou matraci pod tyč ?

      Dnešní příspěvek bude věnován opět bezpečnosti. Každý z nás, ať už holka či kluk, který se věnuje pole dancu/sportu, má své oblíbené a neoblíbené prvky a prvky, které se učí a nebo které se chce naučit a třeba jsou i nebezpečné. Takových prvků a jejich variací je mnoho, a to tady rozebírat nebudu. Od toho jsou různá inspirační videa a jiné články :-)

      Oukej, tak se podíváme na matrace, které se dají běžně koupit u prodejců tyček a příslušenství.

      Mania ve svém internetovém obchodě nabízí matrace Polského výrobce Pole Form. Matrace jsou u nás v ČR k dostání v kulaté verzi a ve dvou tloušťkách materiálu a to 5cm a 7cm. Cena se liší jak od tloušťky, tak i od velikosti průměru. Cenově jsou tyto matrace přívětivé (menší 2422,- Kč a větší 3754,- Kč). U výrobce je matrace k dostání i ve čtvercovém provedení. 
Bohužel není možné na internetu zjistit, jaký materiál je použit jako výplň. Proto, pokud máte zájem o tuto matraci, napište výrobci či dodavateli dotaz. 
Domnívám se, že určitě nebude použit "obyčejný" molitan, protože ten v této tloušťce není schopen zastat bezpečnostní funkci při dopadu.

 

Obrázek Pole Form matrace


      Další matrace, které u nás můžete zakoupit, jsou matrace od Slovinské firmy Lupit Pole, která vyrábí také kvalitní tyče. Matrace jsou k dostání v internetovém obchodě Svět poledance. Matrace jsou k dostání ve čtyřech barevných provedeních (černá, růžová, zlatá, stříbrná). Matrace je možné složit na 4 díly, a tak ušetřit prostor. Matrace jsou vyráběné ve třech tloušťkách, od čeho se také odvíjí cena. Tloušťky jsou 4cm (7150,- Kč), 8cm (8250,- Kč) a 12cm (9350,- Kč) u všech barev. Opět není uveden použitý materiál pro výplň, ale je uvedeno, že pro výrobu byl použit certifikovaný vysoce kvalitní materiál.


Pro ukázku všechny tři tloušťky Lupit Pole matrace


      Dopadové matrace od M-Pole si můžete také objednat z webových stránek, avizují free international shipping. Na výběr mají ze dvou tlouštěk, a to 4 a 10cm. Průměr kulaté matrace je 120cm, 150cm a 180cm. Firma je registrována v Polsku, tak pravděpodobně odesílání matrací bude fungovat také z Polska.
Na jejich stránkách můžete zakoupit nejen matrace, ale i nějaké kousky oblečení a doplňky jako protiskluzové návleky přímo od firmy M-Pole.

Matrace od M-Pole


      Na českých webových stránkách www.pole-shop.cz nabízejí také dopadové matrace. Tato matrace jsou čtvercové ve velikosti 140x140cm výška 10cm. Matrace jsou podle obrázků (zřejmě) směrem k prostřední části z půlky oddělené a tyto oddělené části k sobě (pravděpodobně - z obrázků není vidět) není možné pevně (pomocí suchých zipů nebo jiných klipů) uchytit.
Materiál je použit měkký molitan z jedné strany a z druhé tvrzený.
Cena matrace je 4999,- Kč. (výrobce asi Gympole ?)


      Další výrobce, a to společnost Bosingo s.r.o. nabízí taktéž dopadové matrace. Objednat můžete ze dvou typů, a to "žíněnku premium" nebo "žíněnku standard". Rozdíl je v průměru. Žíněnku premium můžete objednat v průměru 120cm nebo 140cm a standard i v průměru 200cm a výška od 10cm do 20cm. To vše volitelné. Žíněnky jsou kulaté skládací na 2 díly (standard) nebo 4 díly (premium).

                                               
Matrace Bosingo z webu

       Britská firma RPole Fitness vyrábí safety mats především jako doplněk ke svým tyčím. Jako jedna možnost jeou díly mezi "nožičky" tyče jako výplň, a pak na to safety mat, která je rozdělená na 4 části pro lepší skladování.

RPole Fitness matrace (foto z webu)


    V ČR je možnost nechat matraci na pole dance vyrobit celkem dle vlastních požadavků. Od toho je pak vypočítávána cena.

      Nejlevnější varianta, kterou nabízí slečna na FaceBooku je kolová matrace ze surového molitanu s výškou 15cm cena  cca 1690,- Kč (bohužel obrázek nemám, dá se slečně napsat, na FB je pod jménem Petra Hexx Šafaříková). Matrace je cenově dostupná, ale ani podle obrázku nemohu vůbec tvrdit, jak kvalitní na dopad a odraz je.

      Pak tu máme možnost výroby na zakázku. V Otrokovicích u Zlína výrobna matrací a žíněnek, tradiční čalounická firma Janoštíková, Matrace na míru. Tato matrace vychází cenově na 3900,- Kč, tloušťka 7cm, velikost 150x150cm, k výrobě použité materiály jako na gymnastické dopadové matrace. K dispozici v mnoha barevných provedeních, matrace může být i kulatá. Zaslání po celé ČR.

Matrace pod tyč od Matrace na míru

      Dále jsem na našem trhu našla skvělou matraci, která má sendwichové jádro a kvalitní koženkový obal. Tyto matrace jsou 15cm vysoké, velikostně 150x150cm velké. Opět výrobce, který má bohaté zkušenosti s gymnastickými plochami, dopadovkami, dopadovými jámami nebo dopadovými plochami pro skok o tyči apod. Firma se jmenuje Jipast a.s. a tuto matraci si můžete zakoupit na jejich e-shopu. Opět si můžete vybrat z mnoha barevných provedení. Cena matrace je 5082,- Kč. Materiál tlumí nárazy, zajišťuje dobrý odraz a stabilizuje dopad. 
Na přání lze matraci nechat vyrobit na dvě části pro lepší manipulaci. (cena neměnná). Pokud máte přání třeba kulaté dopadovky nebo i větších rozměrů, opět není problém domluvit se s výrobcem. Počítejte ale s tím, že při větších rozměrech bude navýšena také cena ;) .

 
Matrace od Jipastu




      Česká firma DionySports se specializuje na výrobou dopadových ploch a bezpečnostního vybavení gymnastických tělocvičen po celé Evropě. Jejich vývojovou specialitou jsou také gymnastická prostná. Diony pro mě vyrobilo skvělou dopadovo-odrazovou matraci pod tyč. Rozměry 200x200x22cm, tvrdá /měkká tak akorát, má i speciální protiskluzovou plochu používanou na spodní část žíněnek pro gymnastické tělocvičny.
Jsem s ní naprosto spokojená a rozhodně bych ji nevyměnila :)
Systém je takový, že se dva kusy přidají k sobě pod tyč (zespodu mám odjímatelný suchar), a aby shora nebyl otvor (pro bezpečnost, aby člověk nedoskočil do otvoru a například si nevyvrtl kotník apod.), tak tomuto se zamezuje použitím suchých zipů.
Takovou matraci je možné nechat vyrobit v jakémkoli provedení. Kulatou, hranatou, vysokou, nízkou.. prostě jak si přejete a jaké jsou vaše vlastní požadavky.
Cena na dotaz u výrobce.


Matrace od DionySports


      Snad vám tento výčet matrací postačí pro inspiraci nebo pro rozhodování, do které matrace investovat. Osobní zkušenosti mám i s dopadovkou od Jipastu a spokojenost je na místě. Od Jipastu znám i běžné gymnastické matrace a musím konstatovat, že jsou skutečně kvalitní. Nicméně nejvíce jsem spokojená s DionySports, kteří mi vyrobili matraci dle mých přání, z několika typů molitanu a dodali ji se všemi bezpečnostními doplňky.
Osobně jsem skeptická vůči matracím tenčím než 10cm.. Ale to už je volba každého, kdo investuje do svého bezpečí :-) Pokud je i tenčí matrace z opravdu kvalitního materiálu může být dobrá :-)

      Pokud máte nějaké osobní zkušenosti s jinými matracemi pod tyč, tak sem s nimi :-)



2 comments:

wacklodge said...

Já jsem dopadovou matraci ze začátku vůbec neřešila a spíše si poradila tak, že jsem vzala starou matraci a tu si upravila k mým potřebám :-D Nevadilo mi to, protože jsem stejně měla v plánu si pořídit nějaké nové věci do bytu. Mezi nimi tedy logicky nechyběla ani matrace :-)

Marta said...

No ani mi o tom proísm vás nemluvte. Já když vidím jaké matrace se někdy dávají do těch hotelů v centru Prahy tak se ale opravdu nestačím divit. To je strašné jak lidé nakládají s tím pohodlím hostů. Nejde jim vůbec o ten prožitek.