Tuesday 22 April 2014

Tyče, aneb důležité nářadí pro Pole Dance

      Pořád dokola omílané téma. "Jakou tyč si pořídit ?" Ano, otázka, které předchází ještě jedna důležitá otázka: "Bude mi to k něčemu a dokopu se ke cvičení ?" pokud je jednoznačná odpověď "ANO", pak se přesuneme k otázce druhů tyčí.
      
      Druhů tyčí je na trhu mnoho. Začneme od těch nejlevnějších, a pro pole dance jako sport, nepoužitelných tyčí. Jsou to tzv. tyče na flirt dance. Je to přesně ten typ tyče, která vám může sloužit jako stříbrný (nebo jinak barevný) doplněk v obýváku, v garáži, na chodbě nebo jiném místě, kde se rozhodnete tyč umístit. Tento typ tyče opravdu není vhodný k tomuto sportu. Tato tyč Hot Pink Dance Pole Kit je cenově velmi příznivá, avšak pro sportovní použití nevhodná. Tyto tyče jsou v cenách cca do 2.000,- a levnější, můžete je najít dokonce i v růžové barvě. Nemám s těmito tyčemi žádnou zkušenosti a asi bych ani nechtěla. Setkala jsem se s nimi na zahraničních bazarech, kde se jejich cena pohybuje od 700,- do 1.300,- Kč.
zde foto ukázky:
   


      Pak máme tyče cenově do 5.000,-. Máme několik cenových kategorií. Máme na trhu tyč značky Klarfit Luxor, šířka 45mm, která vypadá jako špatná kopie starších X-pole. Spoje jsou šroubovací. Pravděpodobně je možné k této tyči sehnat i nástavce, pokud máte strop vyšší než 2,7m. Tyč lze uvést i do spinového režimu. Bohužel jsem se nedočetla, z jakého materiálu tyč je, ale povrch je chrom. Osobní zkušenost nemám, cena je velmi přívětivá - 3.050,- Kč. Obrázky převzaty z obchodu Famtastic.
 



      V ČR se dá také koupit tzv. Flirt dance taneční tyč mobilní a ta vypadá jako kopie starších x-pole jen s tím rozdílem, že tato tyčka nemá spoje, jako x-pole, šroubuje se a pak se dotahuje hasákem. Zkušenosti s touto tyčí nemám, ale slyšela jsem, že je to celkem slušně použitelná. Šířka tyče je 45mm. K této tyči existují i nástavce.
ukázka z obchodu www.tanecniobchod.cz:



      Další podobná tyč výše uvedené je Carmen Electra. Lze ji zakoupit na Amazonu nebo na Ebay. Tato tyč se cenově pohybuje zhruba kolem 4.000,- Kč. Na Amazonu jsou další 4 typy tyčí zhruba kolem 120-160$.
foto ukázka z Amazonu:


      Tak se na našem trhu vyloupla další strip a gogo tyč. Dodavatel tvrdí, že tyč je velmi kvalitní a profesionální. S touto tyčí z mého okolí nemá nikdo žádnou zkušenost, proto nemohu nijak kvalitu soudit. Cenově je tyč poměrně příznivá a to 4.499,- nicméně k sehnání je například v tomto multifunkčním e-shopu www.aspex.cz. Tyč vlastně nemá ani svůj originální název. 



Další multifunkční e-shop www.vidaxl.cz nabízí taneční tyč s názvem svého internetového obchodu. Cena je momentálně více než přívětivá, a to 2599,-. Z popisu tyče je pouze patrné to, že použitý materiál je nerez a je použitelná na výšku až 275cm se dvěma prodlouženími, které jsou v balení. 




      V USA již dříve vyrostla značka Platinum Stages. Firma vyrábí a inovuje tyče pro použití v barech a pro strip kluby už více než 13 let a v posledních letech se zaměřili na tyče pro domácí a profesionální použití sportu pole dance a také exotic pole dance.
Tyče se vyrábí ve dvou průměrech a to 2" a 1,75" (cca 51mm a 44mm) a u některých typů tyčí je možný i průměr 1,5" (cca 38mm) . Tyče jsou vyráběné z kvalitní nerezové oceli a ve dvou dalších povrchových úpravách (chrom a mosaz).
Cenové relace jsou od 199$ (cca 4.800,-) až 569$ (cca 13.700,-). K tyčím lze od této firmy zakoupit nástavce na tyč a pak také různé náhradní díly pro stage.


 




      Cenově, mírně přes 5.000,- Kč (od 190€ dle kurzu) můžete zakoupit tyč polské výroby značky Sun Pole. Tyče jsou vyráběny v Polských Katowicích, byly v roce 2014 použity v soutěži Pole Emotions. Tyče jsou vyráběny v několika provedeních a na míru.

V klasickém provedení bez barevné povrchové úpravy jsou tyče nerezové, a tyto tyče se pohybují cenově od 190€, šířka tyče je 45mm, a lze mít tyč jen statickou nebo kombinovanou se spinem.
Dále je provedení s barevnou povrchovou úpravou (komaxit - práškové lakování). Tyč si můžete objednat v jakékoli barvě, kterou si můžete vybrat z nabízené palety. Tyč je možné objednat ve statice nebo se spinem.
Třetím typem je tyč s povrchem mosazi. Cenově se tento typ tyče pohybuje od 285€ až 335€.
Obrázky převzaty ze stránek Sun Pole.









      Teď se přesuneme cenově do trošku jiné kategorie. Jsou to velmi známé tyče značky X-Pole. X-pole vyrábí tyče o průměrech 40, 45 a 50mm ve dvou provedeních a to statická a kombinovaná se spinem. Také si můžete vybrat z několika materiálů a to chrom, titan, nerez a mosaz. Novinkou je x-pole tyč potažená silikonem v průměru 48mm a tyče s lakovaným povrchem (povrch komaxit, pouze v růžovém a černém provedení). Toto rozdělení je pak cenově odlišné. Značka X-Pole vyrábí i taneční pódia v různých provedeních a velikostech včetně náhradních dílů a nástavců. Tyče X-Pole má doma skoro každá pole dancerka. Můžete se s nimi setkat také ve studiích. V ČR můžete tyč zakoupit na www.tanecnityce.cz. Můžete i využít slevu na set když uvedete název studia, které navštěvujete (a studio s tímto dodavatelem zboží má dohodu, naleznete na stránkách nebo se zeptáte ve studiu). Tyto tyče se řadí mězi jedny z nejkvalitnějších přenosných tyčí, které jsou k mání na trhu. 
      S touto tyčí zkušenosti mám, jelikož jsem také jejím vlastníkem. Mám tyč Chrome set xpert 45mm průměr. S tyčí jsem spokojená, mám ji od prosince 2012 a i na občasné převážení to není nejhorší. Nevýhodou může být pouze to, že spinové ložisko se po nějakém čase může (ale také nemusí) zadrhávat (dá se vyměnit, nebo šikovný zámečník třeba opraví). Určitě je to dáno výrobou, používáním atp. Jinak s tyčí nebývají žádné potíže :) Tyč je bez pevné montáže, ale můžete si dokoupit i díly na pevnou montáž. Jen pro představu, tloušťka pláště materiálu jsou 2mm. X-pole tyče mají největší výběr nástavců pro různé výšky stropů, takže pokud víte, že nemáte kam dát na míru vyrobenou tyč, je toto super varianta.

X-pole začal nedávno vyrábět i kruhy. U nás k dostání na www.tanecnityce.cz v průměru 34mm.
foto ukázka Chrome set xpert a hoop:

                          


           


      Máme u nás na trhu i kvalitní nerezové tyče značky Lupit Pole vyráběných ve Slovinsku. Mají 3 typy tyčí. Nejdražší je za 350€ a je z jednoho kusu dělaná na míru, avšak je výškou omezená maximálně na 4 metry. Pak jsou "skládací" za 268€ a druhá jen se zdobeným kotoučem Swarovskiho kamínkama za 340€. Tyč je vyrobená z nerezové oceli. Tyč je vyráběna v tloušťce 42mm jako Fitpole, a můžete ji uvést do spinového režimu. 
K Lupit Pole tyčím je také k dokoupení nástavec. Na originálních stránkách pouze 400mm.
Fotky z webových stránek Lupit Pole:





      V ČR nám přináší firma Bosingo s.r.o. včetně dopadových matrací také skládací přenosnou taneční tyč. Tyče jsou vyráběny z nerezu, průměr 43mm. Tyč dostanete v seskupení 2x základní tyč + nástavec na vámi požadovanou výšku. Tyče jsou vyráběny na míru, proto výrobce uvádí, aby jste při objednávce napsali výšku stropu. Tyče jsou buď statické nebo kombinované (statika + spin).
Cena tyče je od 4800,- Kč do 8000,- Kč.


      V další cenové kategorii máme tyče od cca 309€ --> cca 8.500,- až do 445€ --> cca 12.300,-Kč. Toto jsou tyče vyráběné ve Finsku. Tyč s názvem Fitpole je bílé barvy, trošku jiný přilnavý povrch tyče (použitý materiál komaxit) a vyrábí se v průměrech 42 a 48mm. Tyče jsou jak spinové, tak i statické. Pódiová tyč je k mání taktéž (cena od 1299€).
Rovněž si můžete nechat tyč vyrobit na míru. Tu pak dostanete v jednom kuse s možností rozpětí mezi strop a podlahu bez vrtání a jiných úprav.
K rozkládací tyči je možné dokoupit prodloužení ve variantě 25cm a 50cm.
Fitpole také vyrábí kruhy (Hoops) na akrobacii (cena 295€)
      Osobní zkušenosti s Fitpole tyčí mám celkem bohaté. Na tyči jsem si poprvé zacvičila před dvěma lety a minulý rok v pole dancovém studiu iPole (článek o mé zahraniční zkušenosti zde). Tyčku jsem si ulovila pravidelně 4x týdně. Nyní jsem jejím vlastníkem a musím říct, že bych ji za nic nevyměnila. Z technické stránky se mi líbí systém, jakým je tyč vyrobená. Tloušťka stěny trubky jsou 3,5mm. (Celkově jsem zkušenosti s touto tyčí popsala zde).

foto ukázka Fitpole: 



                        




      Tyče na míru si můžete objednat i u českého výrobce Gympole, která vyrábí taneční tyče. Mají tyčí několik druhů, materiálů a barev. Materiály jsou použité nerezová ocel, mosaz a "barva"(komaxit). Stačí mrknout na jejich web a třeba si vyberete :-) Ceny jsou od 480€. 




      Další značkou na trhu je italská firma The Pole. Firma se specializuje na projektování a výrobu příslušenství na vzdušnou akrobacii. Včetně vzdušné akrobacie vyrábějí tyče na míru, pódiové tyče a další příslušenství.
Tyče jsou buď v matné černé, bílé nebo nerezová ocel. 

                           

 


      Z Anglie si můžete objednat také tyč od firmy RPole Fitness. Je to typ přenostné tyče jako známe například od X-Pole. Tyč je skládací ze 3 částí (spodní část má 6 nožek). Cena této přenostné tyče je 595 liber, tedy na koruny přibližně 21500,- Kč. Tyč je v průměru 38mm nebo 42mm z nerezové oceli. 
Dle referencí je tyč celkem pohodlně přenosná.
 


      V neposlední řadě je zde ještě další varianta tyče, nerezové tyče nebo i jiné (například pochromované, komaxitové atp.), které si necháte vyrobit na míru. Dá se vyrobit i se spinovým režimem, tyč je z valné většiny na pevno ukotvená, ale při troše šikovnosti Vám navrhne výrobce řešení bez vrtání. Cena takové tyče se pohybuje v rozumných cenových relacích. Pokud byste měli zájem o takovouto tyč (tzn. že ji nepotřebujete převážet a budete mít místo, kde ji chcete trvale ukotvit-samozřejmě půjde i sundat), zeptejte se ve svém studiu, jestli vám nedoporučí někoho šikovného.
      Pokud byste chtěli tyč na míru, se širokou stěnou trubky, tak počítejte s vyšší cenou. Ale určitě se ptejte u výrobce a dodavatele materiálu.


      Alergie se nejčastěji objevují na nikl a chrom. Projevuje se nejčastěji zrudnutím postiženého místa, svěděním nebo pálením. Pokud máte možnost vyzkoušet více studií, tak neváhejte a vyzkoušejte různá studia s různými typy tyčí, aby jste si vyzkoušeli, co vám opravdu vyhovuje. Dle materiálu pak zakoupit danou tyč.

Pole Mania v tomto vydání rozebírá otázku právě alergií na kovy. Přečtěte si :-)

      A jako úplně poslední otázka: "Koupit použitou tyč nebo novou?" To už si musí každý rozmyslet. Určitě není dobré kupovat použitou tyč od někoho, koho neznáte, nebo nemáte možnost si tyč vyzkoušet a prohlédnout si ji.  Nová tyč je uklouzaná, ta použitá je "ošmatlaná" a měla by lépe držet. Mnohdy jsou tyče za dobrou cenu a prodávají je slečny a paní kvůli tomu, že buď nemají tolik času, který by tyči věnovaly, nebo ze zdravotních důvodů, případně kvůli změně průměru. Pokud netrváte na vyloženě nové tyči, sledujte různé inzerce na inzertních portálech a facebooku, popřípadě facebookové stránky studií, jestli náhodou nemění tyče nebo holky neprodávají. 


No comments: