Wednesday 14 October 2015

Doplňková cvičení k pole dance

      Téměř každé pole dancové studio nabízí doplňkové lekce v různých formách. Ať už jsou to různé taneční lekce nebo posilovací lekce - například kruhový trénink. Určitě si můžete vybrat.

      Pokud vás ale nelákají jen doplňkové lekce k tyčce, které jsou zase jen o tyčce, jsou i různé alternativy, které poslouží k dobré zábavě, většímu rozhledu a novým zkušenostem. 
Na protahování i posilování je vhodná YÓGA VE VZDUCHU. Tento typ yógy se cvičí v závěsné hamace, která je vyrobena z leteckého hedvábí. S antigravity yógou se v ČR setkáte zatím pouze v Českých Budějovicích. U nás na Moravě se rozmáhá jiný typ yógy, kterou naleznete pod názvem AY Fly Training nebo D-Yogi Fly. I tyto lekce jsou provozovány v závěsných hamakách. Při vyvěšení těla na hamace se krásně uvolňuje tlak v páteři, a tak máte pocit perfektního protažení. Sama za sebe musím říct, že cvičení na hamace mi pomohlo při bolestech zad :) takže doporučuji vyzkoušet. Protože jste ale často v různých pozicích nejen hlavou dolů, je potřeba dodržovat i nějakou bezpečnost.

      Hamaky vznikly pravděpodobně jako odnož AKROBACIE NA ZÁVĚSNÝCH ŠÁLÁCH. I tento typ akrobatického cvičení si můžete vyzkoušet. Stačí zagooglit a vyhledat workshopy nebo pravidelné lekce. Tento typ akrobacie, jak již sám název napovídá, se odehrává na zavěšených šálách. Tyto šály jsou dlouhé více jak 5 metrů (ideálně 8-10metrů, ale i více). Materiál je opět letecké hedvábí jen o kratší šířce, než materiál na hamaku k yóze. Různě se do šál zamotáváte, vymotáváte, vyvěšujete atd. Cvičení je dost silové, ale je potřeba i slušná dávka flexibility (hlavně proto, že to lépe vypadá :) ).

      Opět se vrátíme ke kovu. Dalším doplňkovým cvičením může být AKROBACIE NA ZÁVĚSNÉ HRAZDĚ. Variabilita různá, různé možnosti a hlavně, fantazii se meze nekladou :)

      Když zůstaneme u těch tyčí, tak když takovou tyčku ohneme a spojíme, dostaneme z toho KRUH. Akrobacie na závěsných kruzích začíná být čím dál více populární. Nicméně je to doplňkové cvičení k tyči. Je to opět celkem silová záležitost. Některé triky z tyče lze celkem bez problémů implantovat na kruh.

      Když už jsem zmínila yógu, tak můžeme zařadit i klasickou yogu, hatha yogu, bikram yogu, power yogu, acro yogu, vinyasa yoga a prostě všechny možné druhy yogy :) Je to báječné cvičení na uklidnění, relaxaci, posílení, protažení.. prostě totální všestrannost, která může někomu chybět. Na yoze mám ráda nejen celou všestrannost, ale také zaměření na rovnováhu a celkovou stabilitu.

      Pokud jste spíše typ, který vyhledává fitness centra, určitě neváhejte vyhledávat programy typu H.I.I.T, TRX, pilates a pod. Doma můžete cvičit samozřejmě také. Pokud nemáte problém se "sebezapřením", že by vás něco doma nebavilo, tak můžete využít spousty programů od Boba Harpera nebo Jillian Michaels. Z vlastních zkušeností mohu Jill doporučit. Má několik posilovacích programů specializovaných na celkové posílení, posílení břišních svalů, dokonce i yógová cvičení (spíše tedy power yoga). Většina těchto cvičení je půlhodinová, ovšem pokud by to pro vás bylo málo, jsou i delší cvičení.






1 comment:

Valounek said...

Jako chápu vás. Dělám vývoj software na míru, chlapské prostředí a ještě celodenní práce u počítače. Někdy to jsou fakt hackathony, když se na rychlo dělají různé bezpečnostní záplaty. A tak si ráda občas taky pořádně zacvičím. Jen mě teda baví více box a celkově se do něčeho vymlátit. :)